”Ej välkommen” räcker

En gissning är att Försvarsmaktens ”underrättelseoperation” mot en eventuell undervattensfarkost i Stockholms skärgård i allt väsentligt är avslutad. Inom mycket kort kommer den att ”utvärderas” av såväl media som alla som konsumerar samma medier. Det är fara värt att omdömet då blir att hela operationen anses misslyckad – vilket nog inte alls är fallet.

Givet att det rörde sig om en främmande makts undervattensfarkost, torde ett av huvudsyftena ha varit att avbryta kränkningen och avvisa denna från svenskt territorium – det är nämligen Försvarsmakten skyldig att göra enligt sina stående instruktioner och har laglig rätt att göra, inkl. att använda våld. (Vilket regleras i en förordning som kallas IKFN, ”Ingripande vid kränkningar av Sveriges territorium under fred och neutralitet”.) Däremot är målet inte att sänka den. Sannolikt heller inte att ens försöka tvinga upp den till ytan.

Det finns andra mål med operationen också – såväl externa, tex att tydligt signalera till omvärlden (särskilt till den kränkande nationen så klart) att vi försvarar vårt territorium, som interna, att inom organisationen inhämta kunskap och erfarenhet. Men avvisandet är med självklarhet huvudmålet, så länge inte annat beordras.

 – Detta är inte en ubåtsjaktoperation där syftet är att med vapenmakt nedkämpa en motståndare, betonade Anders Grenstad…

Det är alltså en framgångsrik operation om undervattensfarkosten har förmåtts lämna vårt territorialhav. (Och mycket tyder ju redan på det.)

Eller för att beskriva det med en metafor:
En gäst som uppträdande störande berusad på krogen blir utkastad av vakten. Det är ett tydligt sätt att markera att beteendet inte är välkommet. Det är i regel också fullt tillräckligt – såvida inte andra brott begåtts, behöver inte polisen tillkallas (nästa högre grad av våldsutövande). Blotta utkastandet är ett tydligt budskap ”Ej välkommen”.

Detta kan förtjäna att betonas starkare än jag tycker att FM gjort hittills.

Dessvärre finns ju en historik där, åtminstone för den som redan är mindre intresserad av försvarsfrågor och kanske ännu mindre intresserad av att se högre försvarsanslag, begreppet ”ubåtsjakt” är lite fnissigt. (Och det är bra att FM har undvikit det ordet. En liten petitess i sammanhanget, men bra ändå.)

Vi har en ”gulf of evaluation” här. Skillnaden mellan det av allmänheten förväntade utfallet – sänkt eller skadad ubåt bogserad i hamn och illasinnade sjömän belagda i handfängsel – och det faktiska – ubåt avvisad och undsluppen i relativ tysthet är stor.

För förtroendet för Försvarsmaktens förmåga framgent, är det väldigt önskvärt att den bilden inte blir allenarådande.

(Citatet ovan från: http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/10/underrattelseoperationen-fortsatter/ )

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: