Vegetarians in space!

Jag har inget problem med att människan som art dödar andra djur och återanvänder deras kadaver som mat. Jag omfattar det sättet att leva och har, trots den brutala verkligheten, inga principiella invändningar.

(Jag tycker förvisso att brutaliteten ska hållas tillbaka och att vi, som art, kan ha en skyldighet att uppträda rimligt, barmhärtigt och etiskt mot de djur vi kommer att döda för näringens skull. Men den åsikten ändrar ju inte på den springande punkten – att jag ser det som moraliskt acceptabelt att döda och äta vissa andra levande varelser.)

Det finns de människor som väljer att vara vegetarianer, av etiska eller andra skäl. Jag har inget problem med det heller. De allra flesta av dem jag träffat har både mer kunskaper om mat och näring än flertalet, och en genomtänkt etisk uppfattning i frågan, vilket skiljer dem från flertalet köttätare.

Det borde göra dem överlägsna i någon slags moralisk/argumentationsanalytisk mening.

Men så finns det ju då en viss procent av våra medmänniskor som av någon anledning reagerar på ett märkligt sätt varje gång de stöter på en människa med vegetariansk övertygelse och praktik. Som tvunget måste skämta. ”Hö hö, tycker du det är rätt att äta upp djurens mat?”osv. (Det är ju inte ens kreativa skämt.)

Det glädjande i sammanhanget är dock att det där är ett övergående problem.

Inom de kommande tvåhundra åren när människan kommer att bygga rymd-arker för att kolonisera stjärnorna, kommer alla dessa ”köttskämtare” att lämnas kvar.

Vi får pedagogiskt förklara för dem att nej, vi har verkligen inte möjlighet att ta med djur i levande form. Tyvärr. De kräver massor av energi för att hållas igång. De andas in syre och ut koldioxid, och fiser metangas. Vi kommer att fullt upp att balansera den saken när det gäller alla levande människor ombord. Och dessutom ska arkens befolkning försörjas med mat – det är helt enkelt inte hållbart att första mata djur med gröna växter, för att sedan äta upp djuren. Den ekvationen går inte ihop.

Och vi kan inte heller stå ut med deras oundvikliga gnällande om saken. I rymden KAN vi höra dig skrika ”BAAAACON!” – och vi vill slippa. Sorry, men resan kommer att ta flera hundra år och det kommer att svårt nog att förhindra mentalt stabila människor från att slå ihjäl varandra. Några gnällspikar har vi verkligen inte rum för.

Kvar på jorden blir uppskattningsvis 1 miljard sura människor (mestadels män).

Men en kan ju bli lite avundsjuk på de grillfester de kommer att ha när vi andra stuckit.

Annonser

One Response to Vegetarians in space!

  1. Pingback: Lördags-läsning (Länk-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: