Knäckebröd och lasagne, same same but different

Idag skulle jag kunna säga att jag ätit samma sak till både frukost och lunch – nämligen knäckebröd (till frukost) och lasagne (till lunch). Det inser ju alla inte är riktigt det samma – men lasagne är faktiskt i grunden en utveckling av samma ojästa bröd som är knäckebrödets ursprung.

Tunnbröd, Foto: Mikael Lindmark

Tunnbröd, Foto: Mikael Lindmark

Vad åt hungriga legionärer på march mellan det romerska rikets olika utposter? Jo, av dagsransonen vetemjöl, tillsammans med lite salt, kanske en smula honung för sötma, och eventuellt lite vatten, bakades tunna kakor som stekes i en panna eller på en flat stenhäll. Det kallades, enligt Horatius (Quintus Horatius Flaccus) för Lagana (grekiska λαγάνα). Men receptet känns kanske igen. Det är samma sak som tunnbröd, hällkakor, flatbröd eller ”stompa”.

Ojäst bröd av denna sort har funnits i minst omkring 6000 år, och förmodligen i minst 30 000. Det är sannolikt att det lagats över hela den del av världen som kännt till jordbruk, och alltså haft tillgång till mjöl. I norden har råg länge varit mer populärt än vete, så rågmjöl är en mer traditionell ingrediens i tunn- och knäckebröd hos oss. Men i antikens Rom importerades väldiga mängder vete från Sicilien, Tunisien och Egypten. Same, same but different…

Det går dock att spåra Lagana:s utveckling till Lasagne, via bland annat recept från 500-talet som beskriver köttfyllningar och liknande ”pålägg”.

Pizza, en annan italiensk kombination av kött och bröd

Pizza, en annan italiensk kombination av kött och bröd

Kombinationen av bröd och kött -eller för den delen andra fyllningar – går ju att kombinera i evinnerlighet. Alla matkulturer som har inslag av dessa råvaror, har sådana rätter – ibland är skillnaderna inbördes minimala (skillnaden mellan ursvensk palt och kinesiska bauze el. baozi är sammansättningen av degen och vilka kryddor som används till fyllningen), ibland är de större.  Men smaken kan vara väldigt olika, trots små skillnader i tillagning.

Så egentligen är det kanske inte så väldigt stor skillnad mellan en renklämma och en pizza, när allt kommer omkring.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: