Journalist-gate

Även om dementimaskinen redan dragit igång för att tona ned kritiken i ”Arkelsten-affären” kan jag avslöja att jag är en ännu större härva på spåren. Jag står precis i begrepp att avsluta mina undersökningar – men det står redan klart att detta är en gigantisk affär, som pågått under tystnad i decennier, med alla inblandades goda minne.

Om du läser t.ex. ett exemplar av kvällstidningen Expressen, så framgår det ingenstans – men i själva verket har tidningen betalat sina så kallade journalister att skriva de nyheter de presenterar i tidningen. Det här kan komma som en överraskning för många, men det är tydligen ett utbrett förehavande i branschen. Vissa medieföretag har utvecklat det till veritabla avlöningssystem för sina anställda!

Andra journalister startar egna företag för att ”tvätta” inkomsterna från sin nyhets-profiterande verksamhet och kallar sig ”frilansare”, men är i själva verket lika ofta betalda som sina kollegor.

Mediaföretagen vill inte gärna skylta med det här. Deras årsredovisningar är ofta svåra att få tag på. Resultaten redovisas ofta koncernvis, om alls, och det är svårt att spåra de enskilda tidningarnas verksamhet. Den  bakom nyckeltal som ”antal anställda” döljer sig i stor utsträckning just sådan ”nyheter-mot-pengar”-verksamhet.  Enbart Expressen uppger sig ha nära 500 anställda – men ingen kan säga säkert hur många av dem som är sysselsatta med att jaga nyheter mot betalning.

Många enskilda journalister tjänar mycket pengar på den här hanteringen. De har råd med både bilar, lägenheter i Hammarby sjöstad och annat. Hur mycket kan vi ofta bara ha en vag aning om – de verkliga summorna som denna utbredda verksamhet omsätter varje år förblir en fråga mellan mediaföretagen och Skattemyndigheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: