Julafton i leksaksfabriken – besök på Museum of the Rockies

Hela gruppen framför "Big Mike" utanför Museum of the Rockies

En gång i veckan åker vi in till någon stad, för att tvätta, koppla av och fylla på förråden. Som jag nämnde i förra inlägget, åkte vi efter min första vecka till Bozeman (ca. 3 timmar med bil) och passade på att besöka Museum of the Rockies. MOR har – naturligtvis – en av världens största och mest genomarbetade dinosaurieutställningar.

Tack vare Becky fick vi besöka både laboratoriet där alla insamlade fynd prepareras och benförrådet. För fyra paleontolgiintresserade killar var det som att fira julafton på självaste leksaksfabriken.

Skalle från Pachycephalosaurus

I laboratoriet låg bland annat denna Pachycephalosaurus-skalle framme på en bänk. Den här skallen tillhörde en inte helt fullvuxen individ. Fram till nyligen identifierades dessa som en egen art (Stygimoloch) men tillsammans med Dracorex har de – åtminstone av Jack Horner på MOR – identifierats som samma art vid olika åldrar. Detta är en pågående process för närvarande, när vi lär oss allt mer om hur olika arter förändrades under sin livstid. Vissa forskare tror att så många som en tredjedel av alla identifierade arter (ofta på grundval av några enstaka ben) kan vara varianter på andra arter.

(Fast det är ju en smula tråkigt att två så pass bra namn som Stygimoloch och Dracorex försvinner. Ärligt talat vore en smula mer fantasi bland paleontologer önskvärt. Särskilt de verksamma i Kanada. Fler varianter på Edmonton är i n t e önsvkärda, okej?)

En låda med konserverat benmaterial i benförrådet på MOR

Om jag hade haft min kamera med mig, hade jag säkerligen tagit drösvis med bilder på utdragna lådor med ben och plågat er med. Nu hade jag inga batterier, men Travis Brown (en annan deltagare) tog åtminstone några foton av upplevelsen. (Innehållet i lådan på bilden tycks framför allt bestå av revben, sannolikt Maiasaura och kanske andra Hadrosaurier.)

Alex bredvid ett par mastodont-betar

Det är inte enbart dinosauriefossil som förvaras där. Andra reptiler, krokodiler, sköldpaddor och däggdjur från olika epoker behandlas också. I ett hörn stod ett par betar från en Mastodont, som synes på bilden bredvid Alex.

Jag tror vi tillbringade omkring tre timmar i laboratoriet och förråden, och sedan ytterligare ett par timmar åt själva utställningen. (Vi hade naturligtvis gärna spenderat dubbelt så lång tid överallt, men fem-sex timmar var trots allt ganska lagom för en dag.)

Tricertops-skallar i olika åldrar, från MOR, Hall of Horns and Teeth

Det är få museer med sådana möjligheter som Montanas. Att gjuta kopior av dinasaurieskelett (som de flesta museer får hålla till godo med) är ingen billig affär. En kopia av Tyrannosaurus rex lär gå på mellan 1,5 och 2 miljoner kr – utan frakt, anpassning, bygge, målning et.c. Original är naturligtvis ännu dyrare. Få museer kan därför ståta med fler än en version av en viss art. (Ett briljant undantag är det utmärkta Naturhistoriska museet i Bryssel, med de flesta av Iguanodonerna från Bernissart utställda.) Museum of the Rockies har flera av i stort sett allt. Det är därför fantastiskt att verkligen kunna följa den utveckling från nykläckt, till ung, till nyvuxen till fullvuxen individ  – och inte det minsta underligt att sammanblandningar och felidentifieringar (som nämndes ovan) är legio.

Nästa vecka kommer vårt läger att få besök av Jack Horner och ett brittiskt filmteam som gör en dokumentär. Vi vet än så länge inte så mycket mer, än att vi sannolikt kommer att få agera statister i bakgrunden medan Jack intervjuas – förmodligen om upptäckten av Maiasaura-bona för 30 år sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: