Universum rör sig

Astronomen Alexander Kashlinsky vid NASA stod tillsammans med en grupp kollegor spridda runt om vi världen för en upptäckt som, trots att den gjordes 2008, har mycket god chans att bli seklets, om inte milenniets, coolaste*: Universum rör sig!

Att det rör på sig I universum vet forskarna. Det illustreras genom fenomenet rödförskjutning Rödförskjutning vid uniform utvidgningpå grund av dopplereffekten. När ett föremål som en stjärna eller en galax rör sig bort från jorden, ändras våglängden på ljuset det avger. (Det hade kunnat kallas blåförskjutning i dagligt tal, men fler föremål avlägsnar sig än närmar sig så…)

Det kan illustreras ungefär som i den lilla teckningen till höger. Ju mer avståndet från jordens egen rörelseriktning ökar, desto större rödförskjutning.  Effekten anses som en av de starkaste bevisen för Big Bang-teorin.

Vad Kashlinsky et.al. konstaterade i sin första uppsats (som finns på ArXiv.org) är att Ändrad rödförskjutning på grund av sammanlagd rörelserödförskjutningen (i röntgenbandet) runt om i det observerbara universum inte stämmer med denna fördelning. Det finns en avvikelse, och den är så enhetlig att den går att beräkna. Och Kashlinsky fick det till att avvikelsen tyder på att hela universum rör sig i en viss riktning.

Närmare bestämt med en hastighet av 600 km/s i samma riktning som stjärnbilden skytten (oops, fel av mig) Kentauren. Fenomenet döptes till ‘Dark Flow’. Det har givetvis rönt uppmärksamhet på många olika håll (sista länken kräver inloggning och abonnemang).

Och ändå rör hon sig…

Naturligvis möter så pass spektakulära resultat kritik. Främst att det skulle vara fråga om ett statistiskt fel i beräkningen, att det egentligen inte alls är fråga om en uniform rörelse. Men kritiken har inte funnit något särskilt fäste, därtill är alla för upphetsade av upptäckten.

Spekulationen om orsaken är rätt vilda – är det ett annat universum som drar till sig vårt universum? Det krävs en tämligen rejäl massa för att skapa en så stor rörelse hos ett helt universum. Eller uppstod rörelsen redan före/under Big Bang? Det finns ingenting i vår existerande kosmologi som kan ge något svar. Och då är det inte så konstigt att spekulationerna blir vilda…

Nu har Kashlinsky och hans team gjort ytterligare mätningar, som publiceras här, och enligt uppgift i den här artikeln på Discovery News har även ett annat forskarlag bekräftat upptäckten.

Detta är vetenskap när den är som allra mest spännande – ett sensationellt resultat som väcker otroliga frågor.

(Det inbjuder dessutom till humor, ett bra ämne för en kommande baktanke. ”Vart är världen på väg?” ”I den riktningen, med ungefär 600 km/s.” ) 

__________

* Apropå det Peter, hur går det med omröstningarna om coolaste vetenskapliga resultaten på inslag.se? Se detta som min nominering till kvalgrupp tio… 😉

Annonser

10 Responses to Universum rör sig

 1. Jocke says:

  Fantastiskt intressant!

  Det kanske är ett kluster kvarkstjärnor (äntligen hittar vi dem?!) som imploderat och skapat nåt form av svart hål?

  Överlag har jag funderat på titelinflationen i rymddiskursen. Nog för att det var fantasilöst att till en början döpa jättestora superjättar till super-superjättar, men istället för att ändra det till hyperjättar borde man gjort en översyn och liksom börjat om från början. Röda jättar kunde blivit röda plättar, hyperjättar döps om till ”stjärnobjekt med superkaraktär” etc. När vi sen börjar hitta objekt som är så stora att hela universum dras ditåt så kommer inte prefix som ”hyper”, ”ultra” eller ”domination” att kännas så främmande.

  Men nej, istället strösslar man ord som hyper över fjuttstjärnor med absolut magnitud större än Mv = −7. I den här takten kommer vi att få döpa den här nya gravitationskraften till super-duper-hyper-ultra-captain-america-motherfucker-objekt. Det är helt enkelt inte värdigt rymdforskningen.

 2. Eller också är det så att någonstans där mellan Centaurus och Vela – för det är tydligen där som pullen är placerad – så bor – Gud… Väck inte påven!

 3. alvor says:

  Ja, alla dessa ”giant”, ”super” och ”hyper” är ju dessutom ibland inte konsekventa med varandra. När man gått från ”super” till ”hyper” och förväntar sig en ännu större sträckning, så dyker det plötsligt upp ett simpelt ”giant”…

  Den här effekten med rörelse mot en punkt har jag i vissa sammanhang sett kopplad till ”the Great Attractor”, vilket jag dock tidigare alltid associerat med den lokala galaxhopens rörelser visavi det övriga observerbara universum. (Men stämmer Kashlinskys mätning, är det ju rimligt att rörlsevektorn stämmer överens till stor del – eller att rörelsen helt enkelt observerats som en lokal rörelse först, därför att ”kontrasten” därmed är större. ) I så fall måste vi yrka på att the Great Attractor döps om till ”the Amazingly, Really-mindboggingly, Galactic-pulling, Enourmous Attractor.
  Nån ordning måste det vara… 🙂

 4. 1. F-låt, f-låt! Jag _ska_ avsluta den där omröstningen!

  2. Det där var synnerligen coolt! Och som du antyder på slutet bekräftar ju den intuitiva känslan av att världen är på väg åt helvete.

 5. Beklagar dubbelpost, men det där resultatet är ju direkt störande! Rörelse är väl ett relativt begrepp – objekt A:s position relativt någonting annat: objekt B, ett rum eller ett koordinatsystem eller… osv. Men vad skulle universum röra sig i förhållande till, egentligen? Ett rum utanför rummet? Ytterst förvirrande och svindlande.

 6. alvor says:

  Ja, det är störande – och i den ena artikeln var det en fysiker som använde analogin om vätska som rör sig i en sluten behållare, som indikation på rörelse, vilket ju inte på något sätt egentligen är direkt överförbart. (Rörelse inom en fast referensram och allt sånt där.)

  Men som en kompis anmärkte på FB, vi kan bara observera en del av universum så det är fullt möjligt att förklaringen finns _inom_ universum och är av alldaglig natur (nåja) snarare än ”utanför” och oförklarlig…

 7. ”vi kan bara observera en del av universum så det är fullt möjligt att förklaringen finns _inom_ universum”

  Tja, det går väl alltid att göra en definitionskrumbukt och säga att universum omfattar det fysiska världsalltet – så om det finns något därute som attraherar det vi nu uppfattar som universum kan vi helt enkelt expandera definitionen till att omfatta det därute. Mer obehagligt är det om man skulle kunna visa att hela alltet är på glid utan att dras mot något eller vara på väg någonstans.

 8. Mangan says:

  Harry Martinson hade älskat den här upptäckten! Men nästan lika coolt är fyndet av en utdöd människoart som levde i Centralasien för bara ett par hundratusen år sen (det är nästan igår med antropologiska mått mätt; se Nature och DN). Särskilt eftersom den här arten identifierats enbart på foossilt mitokondrie-DNA, inte på några större skelettfynd.

 9. Pingback: Tweets that mention Universum rör sig « A little Voice of Reason -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: