Oh My God, We’re all gonna die!

Det är dags att ställa fram domedagsklockan! Stjärnor är inte alls så välordnade som man kan få intryck av när man tittar på scheman över galaxer. De håller sig inte riktigt till välordnade spiralarmar, som skisserna säger. I vår egen galax finns det bitar av spiralarmar som flyter runt, armar som delar sig – och klumpar av stjärnor som flyter runt utan att höra till någon speciell arm. (Det finns fantastiska kartor och bilder på Vintergatan ute på nätet, kika t.ex. på Atlas of the Universe.)

Och inte håller sig alla stjärnor still heller. De flyter runt, bryter mönstret och ökar eller minskar takten hela tiden. Ibland skjuter de förenade krafterna från en lokal stjärnhop i väg en av medlemmarna med hög hastighet. Det är en sådan, Gliese 710, en orange dvärgstjärna som för närvarande befinner sig 63 ljusår från vårt solsystem.

Att den närmar sig jorden med hög hastighet har varit känt relativt länge, men nu har astronomen Vadim Bobylev vid observatoriet i S:t Petersburg beräknat banan rapporterar Discovery News, och funnit att Gliese 710 med hög sannolikhet kommer att passera så nära som ett ljusår från jorden. Det är praktiskt taget en bana genom solsystemet. Om inte helt centralt, så åtminstone en genväg genom den bakre delen av trädgården…

Chansen för en ännu närmare kontakt är i och för sig mindre – en på tusen enligt artikeln. Men gravitationseffekterna av en sådan närkontakt med ett föremål med halva solens massa, kan ställa till med mycket oreda i  solsystemet.

Men vi har lite tid att förbereda oss. 1,5 miljoner år närmare bestämt…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: