Konsten att slå in öppna dörrar

Kloka Isobel beklagar sig över kraven på att ”folk i allmänhet eller muslimer i synnerhet att ‘ta avstånd’ från mordplanerna mot Lars Vilks”. Och sannerligen blir det en smula enformigt när hela kanaler som Facebook, Twitter eller osannolikt många bloggare samtidigt känner ett behov av att uttrycka samma sak.

Varför idag, kan man fråga sig? Mordhotet har funnits länge – och det är ju i och för sig väldigt glädjande att polisen lyckats gripa de illa funtade människor som nu anklagas för att ha planerat att mörda konstnären – men är inte, därmed, risken som minst idag. Och, därmed, behovet av uppmärksamhet.

Migrationsverket – myndigheten som anser sig ha rätt att bedriva en egen utrikespolitik, skapar om definitionen av krig och utan att blinka hittar kryphål i alla slags konventioner – tycker så klart inte heller att yttrandefrihet är något värt att stödja. Om det är en insats för yttrandefrihet vi vill göra, varför inte rikta den mot Migrationsverket istället – det skulle förmodligen åstadkomma mer.

Men det finns vissa avståndstaganden som faktiskt är betydelsefulla, som bör uppmärksammas och välkomnas. Till exempel detta. Peter Englunds tydlighet och glasklarhet är befriande och välkommet – till skillnad från de ryggradslösa medlöpare i Akademien som vägrade ta avstånd från fatwan mot Salman Rushdie för tjugo år sedan.

Peter Englunds ord är de enda som räknas idag. Allt annat är exercis i konsten att slå in öppna dörrar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: