Folkrätt och folkvett

I debatten om Sveriges ”närvaro” (vilket i sig är en fascinerande omskrivning för ett deltagande i en militär operation, oavsett vad man tycker om legitimiteten) i Afghanistan har allt fler kritiker på vänsterkanten börjat påstå att FN-missionen står i strid med folkrätten. Själva begreppet folkrätt för tankarna till tjocka lagböcker och snåriga juridiska tolkningar. Folkrätten är dock inte alls så ut- eller invecklad som många vill tro.

Men låt oss för all del exercera våra rättsmedvetanden med en liten folkrättslig härledningsövning. Grunden är den Westfaliska fredens diktat att en laglig regim (en furste, i traditionell syn) har rätt att ta sig för det mesta, utan att grannstaterna har rätt att lägga sig i. För att starta ett rättfärdigt krig, krävs en välgrundad anledning – en casus belli. Dynastiska anspråk är ofta utnyttjade och för det mesta ansedda som helt legitima.

Vilken är den legitima regimen över Afghanistan? Ja, inte talibanerna. Inte heller den sovjetiska marionettregimen som styrde landet tidigare. Ännu tidigare var landet en republik – men eftersom denna initierades genom en statskupp 1973 är det osäkert om vi kan anse den legitim. Det föregående kungadömet var också en salig härva av kupper, utmanövreranden och lönnmord. Vi hamnar alltså i det brittiska styret på 1800-talet.

Men hur är det med de brittiska monarkernas legitimitet egentligen? Wilhelm erövrarens invasion av England och efterföljande styre kan vi knappast godkänna. Faktum är att bland dem som hade anspråk på tronen efter kung Edward ”bekännaren” hittar vi den norske kungen Harald Hårdråde. Det är alltså det norska – eller med tanke på många seklers union med Danmark – det danska kungahuset som genom arv är den legitima makten över Afghanistan.

Detta smått oväntade resultat reser så klart en massa frågor. Har Lars Ohly underrättat Lars Løkke Rassmusen att vi, enligt Ohlys uppfattning, befinner oss i krig med Danmark?

Sapient

(Publicerad i Tidningen Nu 2010-03-05)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

The plot thickens…

Ett särskilt tillägg för er, kära bloggläsare: Varför är det så viktigt att det är just det danska kungahuset? Jo, man måste självklart gå till botten med alla frågor. Låt oss granska det danska kungahuset (”Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg” heter det för övrigt) anspråk.

Ja, för det första bryter den kvinnliga tronföljden mot Salisk lag. Att kronan ärvdes via en kvinnlig ättelinje – utan att en kvinna ens tillträtt – räckte, enligt legenden, för Henrik V anspråk på den franska kronan. Danmark har i de båda Margaretorna haft två regerande drottningar. Det kan alltså inte räknas. (Och därmed inte heller Sverige eller Norge – då den första Margareta regerade över Kalmarunionen 1389-1488.)

Vi måste gå längre tillbaka i tiden. Vilken är den allra äldsta danska kungasläkten? Jo, Sköldungarna. Den döljer sig allra längst bak i förhistoriens fantasifulla dunkel, ungefär som Ynglingaätten i Sverige. För metodfundamentalistiska historiker tas hänvisningar till Sköldungarna på ungefär lika stort allvar som Asterix, men den sorgligt snäva uppfattningen kan vi lämna därhän för ögonblicket.

Och hur stavas då dess grundares namn, på anglosaxiskt mål? Jo, ”Scyld”. Give or take en bokstav eller två – ni fattar galoppen!

Beowulf-manuskriptets förstasida

Beowulfmanuskriptet. Observera fjärde ordet på fjärde raden.

Självklart är det jag som, ytterst anspråkslöst, har arvsrätt till de allra flesta Europeiska kungahus (fler för varje gång jag räknar faktiskt) liksom, givetvis, också de kolonier, landområden eller besittningar som de någon gång eller annan lagt beslag på. (Förutom Japan har jag hittills lyckats inkludera det mesta av jordklotet.)

Undrar om jag blir utesluten ur Republikanska föreningen nu?

Annonser

2 Responses to Folkrätt och folkvett

  1. Karl says:

    Låt mig vara den förste att, i all anspråkslöshet, utbrista -Länge leve vår upplyste despot, Ulf Schyldt, benevolensen förkroppsligad – lika fager som han är klok!
    Jag har givetvis alltid stöttat dig i dina rättmätiga ambitioner att ta över världen. Faktiskt helt utan baktankar på eventuell ministerpost (harkel).

    P.S. Den dagen robotarna revolterar; byt ut ”Ulf Schyldt” mot ”Shiny Mechanical Overlord” och ”eventuell ministerpost” mot ”att inte kokas till smörjolja”. D.S.

  2. Pingback: Underbara ortnamn i Sverige « A little Voice of Reason

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: