Skönt att någon lyssnar i alla fall

Det är allt för lockande att skriva något som handlar om FRA-debatten för att jag ska kunna motstå. Det finns helt enkelt så många inslag i den i och för sig mycket allvarliga historien som lockar till komik och skämt att det inte går att ignorera. Själva bilden som utmålas, av en hemlig organisation som likt Sveriges radios Ring P1 lyssnar till allt och alla, fast dygnet runt, är oerhört festlig. I en värld där få hinner med att läsa sin egen e-post ska en anonym myndighet ”med hjälp av en superdator” hinna med att läsa alla andras e-post, lyssna på alla telefonsamtal och samtidigt inte missa vare sig lunch eller kafferast.

En ofta vädrad farhåga är att signalspaningen skulle kunna bli ett redskap för en framtida diktatur. Konstigt nog hörs aldrig sådana varningar när det gäller myndigheter som betalar ut pengar till medborgarna – Försäkringskassans register över alla svenskar antas den kontrafaktiska diktaturens hantlangare tassa förbi. I tio-femton år försökte Radiotjänst slå i befolkningen att det gick att ta reda på vem som hade en tv genom så kallad pejling. Snacka om signalspaning!

Riksdagsledamöter av alla slag översköljs av mejl. De som röstade ja till lagen får tusentals protestmejl. De som röstade nej får ännu fler tackmejl. Så många mejl är givetvis omöjliga att läsa. Ja, det är väl bara att koppla in FRA och be dem att göra en sammanställning.

Statsministern har i debatten efter omröstningen fått kritik från många håll för att inte ”lyssna på kritiken”. (Låt vara att en inte så liten del av dem som framfört dessa skadeglada anklagelser inte direkt tillhör dem som brukar lyssna så särskilt mycket på Fredrik Reinfeldt i vanliga fall.) Men det är ju givet att han inte gjort det – att lyssna på svenska folket är ju FRA:s uppgift.

Sapient

(Tidigare publicerat i Tidningen Nu)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: