Oss arma tv-tittare

Att vi numera har åtta – nio tv-kanaler istället för två har mångdubblat utbudet av framför allt lättsmält underhållning. Vi behöver inte längre bita ihop och välja mellan Café Norrköping eller en tjeckisk dokumentär om jordbrukets modernisering när vi hellre vill se deckare, sit-coms, relationsdramer eller science fiction. Det må vara smörja som dominerar i flera av de kommersiella kanalerna – men mångfald innebär att man kan välja även billigt, förutsägbart och kommersiellt skräp om man vill.

Men hur mycket jag än vill sjunga mångfaldens lov och försvara det fina med att sända skräp-tv på bästa sändningstid, kan jag inte undgå att undra om det i varje programadministratör som jobbar på de kommersiella bolagen innerst inne bor en kramare av stats-tv. En person som ville men inte fick jobbet att sända Plus och mot sin vilja tvingas sända inköpta amerikanska serier istället. Och som därför vill straffa oss tittare genom att se till att vi aldrig ska veta vilket avsnitt eller vilken säsong det är som för tillfället sänds.

Om man slår på sin tv på en slumpmässig kanal sent på kvällen, är det en statistiskt osannolikt hög chans att man hamnar i ett avsnitt av polisserien Law and Order. Eller någon av serierna – det är egentligen flera serier som är snarlika och följer samma grundkoncept. Numera har alla de kommersiella aktörerna köpt in någon eller några säsonger av någon eller några varianter av den serien. Vissa komedier har rönt ett liknande öde i famnen på de bolag som har fler än en kanal. Populära serier sänds i ena kanalen vid en tid på kvällen för att senare på kvällen sändas i den andra kanalen. Det blir extremt förvirrande att försöka följa en handling som bygger på karaktärernas personlighet när man kastas fram och tillbaka – ibland flera år i handlingen – från ena stunden till nästa. Vilket pris måste vi inte betala för mångfalden!   

Sapient

(Tidigare publicerat i Tidningen Nu)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: