Livets mening

Klotter är oftast ren miljöförstöring. Men då och då stöter man på en djupsinnighet som är så genuin att jag nästan kan förlåta alla andra klottrare för deras förfulande verksamhet. Det näst mest djupsinniga klotter jag läst, som dessutom var lite roligt, var på en toalett i Wales. Där stod på insidan av dörren: ”I’ll be back in a minute! /Godot”.

Men det djupsinnigaste är utan tvekan den lika kortfattade som vulgära sammanfattningen av livets mening som jag läste på herrtoaletten utanför hörsalen där kommunfullmäktige sammanträdde, ”Vi är alla fisare”. Vi människor kanske inbillar oss att detta att ”släppa väder” bara är en olycklig följd av vårt matsmältningssystems svårigheter med att bryta ned växter. Men nej, här berörs själva villkoren för livets uppkomst på vår planet och världens äldsta miljökatastrof!

I begynnelsen var cyanobakterierna – de där som numera är kända som ”algblomning” i våra badvatten. Dessa avskydde det frätande ämnet syre, så varje syremolekyl de stötte på utsöndrades. Under årmiljoner gjorde det ingenting. Syret hittade metaller att oxidera. Men sen tog metallerna slut. Sakta började atmosfären förändras. Den mysiga soppan av metan och ammoniak ersattes långsamt av syre, kväve och koldioxid. Jämmer och elände!

Livet på jorden stod nu inför risken att utplånas. Två olika vägar att lösa problemet uppstod. En del bakterier anpassade sig till den nya miljön så gott det gick och genom att leva i symbios med växter som kan leva på syre klarar de sig ganska bra. Andra bor i våra matsmältningsorgan. Vi skyddar dem från den hemska syrerika atmosfären och förser dem samtidigt med bränsle – vår mat. Då och då får de oss att släppa ut en pust av de gaser som ingick i jordens ursprungliga atmosfär. Den må ta miljarder år att återställa, men bakterierna har tålamod…

Sapient

(Tidigare publicerat i Tidningen Nu)

Annonser

One Response to Livets mening

  1. Benadom Flydde says:

    Den som gärna vill tro på en djupare mening med livet, än den att fritt släppa väder, kan finna tröst i tanken att meningen med livet kanske inte uppenbarar sig förrän om fyra-fem generationer.
    Inte kunde väl din farfars farfar ana vilken intellektuell gigant 6,25% inblandning av hans gener skulle komma att medverka till.(osäker om jag räknade rätt,procent är jättesvårt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: