Kroppens kemi

I våra svagare stunder blir vi ofta påminda om att vår kropps grundläggande funktioner är ett enda stort kemilabb. Det kan vara den där feta såsen till gåsen på mårtensafton, brunkolen på julbordet eller vad det nu är vi stoppar i oss som under transporten till den andra ändan (!) antar en avsevärt mindre aptitlig form. I den allmänbildande anda som så klart alltid präglar Tidningen NU och särskilt i Nobelpristider tänkte jag att vi skulle viga denna baktanke åt dessa gasformiga biprodukters kemi.

När du var liten och skyggade för att krama farmor eller morfar beroende på deras ”gammelmanslukt” så var det (förutom malmedel, tobak eller någon hemsk parfym) lukten av 2-nonenal. Denna aldehyd bildas av onedbrutna omega-7-fetter. Just när du trodde att du hade koll på att det var nyttigt att äta omega-fett måste du börja oroa dig för om barnbarnen kommer att vilja krama dig i framtiden. Du kanske lever länge, men i ensamhet!

Att svettas är visserligen helt naturligt – men alla pengar vi lägger ned på att dölja eventuell lukt känns förmodligen mer rättfärdigad när du vet att en av de kemikalier som kroppen då utsöndrar är metylphenol. Phenol kanske du känner igen som ingrediens i bland annat ogräsmedel?

Vitlök är en krydda som alltfler uppskattar, men för dem vars kropp har svårigheter att bryta ned växtens allicin bildas allylmetylsulfid. Det är den svavelhaltiga förening som ger den karaktäristiska andedräkten. Och apropå svavel och dålig andedräkt finns det flera andra gaser inblandade i detta tillstånd vars medicinska namn är halitosis: vätesulfid, metyl-merkaptan och dimetylsulfid. Även där är det svavlet som är boven. Det får en att undra över de gamla visionerna om helvetet. Där har svavel alltid intagit en framträdande plats. Och nog så motbjudande är det väl att tänka sig att tillbringa evigheten på en plats som stinker vitlök och dålig andedräkt?

Sapient

(Tidigare publicerat i Tidningen Nu)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: