Fler sovmorgnar!

I helgen var det så åter dags att ställa om klockan. Eller klockorna. De allra flesta av oss har idag en uppsjö av tidsvisare. De finns numera inbyggda i alla möjliga olika föremål – telefoner, videoapparater, datorer, ugnar och allt möjligt annat. För en stor del av befolkningen som inte orkar eller kan ställa om alla dessa tekniska attiraljer två gånger om året så betyder det att de nu antingen går rätt för de kommande sju månaderna. Eller att de går en timme fel. 

Väl medveten om hur mycket det därför kommer att knorras över det förslag jag nu ska presentera, vill jag ändå slå ett slag för alla oss morgontrötta. Det är ju så att jordens rotationer och dess omloppsbana runt solen inte går jämt upp. För att fullborda ett astronomiskt år och återvända till utgångspunkten krävs aningen längre tid än 365 rotationer. Men ett år har bara 365 dagar, så den plats i omloppsbanan där året fullbordas flyttas med en fjärdedels dag för varje varv. Varje år ger ungefär ett kvarts dygn i överskott. Och för att rätta till detta får vi ta till skottårens extra dag, så att vi har en dag extra att komma ikapp den plats där vi borde befinna oss. Det tidsöverskottet vill jag istället utnyttja på ett sätt som påminner om omställningen mellan sommar och vintertid.

Sex gånger om året vrider vi tillbaka klockan en timme. Vi gör det på natten, så att man i praktiken får sova en timme längre på morgonen. Det blir en timmes sovmorgon helt enkelt. Förslagsvis genomförs det dock nätterna till ett antal utvalda måndagar istället, så att man får någon verklig nytta av den – på söndagar kan ju många av oss redan sova så mycket vi vill. Men äntligen skulle alla vi som varje morgon stönar ”bara en timme till, snälla…” veta att vi får det åtminstone en gång varannan månad. Den enda nackdelen med reformen är att vi kommer att få olägenheten att dygnet kommer att förskjutas så att dagen till slut infaller på natten. För många kan det säkert kännas besvärligt till en början. Men jag kommer att driva den här saken hårt. Och jag räknar med att få kraftigt stöd av energibolagen och andra mäktiga intressen som gärna ser en ökad förbrukning av el och glödlampor…

Sapient

(Tidigare publicerat i Tidningen Nu)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: