Att dö är en dyr affär

Det sägs att det är dyrt att leva, men frågan är om det inte ändå i längden är billigare än alternativet. Visserligen blir matkontot rejält mycket mindre hinsides. Klädkontot kan också beskäras radikalt. Men gratis är det rakt inte. Själva begravningen är ofta en dyr affär. Och av alla ritualer i livet är det den enda man kan vara säker på inträffar enbart en gång. De flesta vill självklart ha en begravning dit vänner och bekanta kan komma. Sådant kostar på. Även om vi – åtminstone inte ännu – fått se en liknande utveckling med alltmer påkostade ceremonier och kringutrustning som när det t.ex. gäller bröllop.

En utgiftspost som många nog förbiser är den vistelse efter döden som de flesta av oss fortfarande föredrar – en gravplats på någon kyrkogård eller allmän begravningsplats. Vi har ju det systemet att alla oavsett trostillhörighet eller önskemål om efterlivets ordnande ska betala en begravningsavgift. Begravningsavgiften är visserligen liten – mindre än en procent av den beskattningsbara inkomsten – men man betalar den under ganska många år. Och för det får man i regel bara hyra en bit mark, ungefär 2 kvadratmeter, i 25 år.

Utslaget över så lång tid är det inte fråga om någon särskilt hög hyreskostnad. Man måste ju dock väga in vad som ingår i priset. En skärgårdstomt må kosta betydligt mer – men då ingår utsikt, läge och en rad andra eftertraktade egenskaper. Okej, för en och annan skärgårdsbo kan det väl vara aktuellt med detta i nära anslutning till gravplatsen också. Men man kan ju ändå inte utnyttja förmånerna under de omständigheterna.

Det slår mig att det oftast inte är själva kostnadernas storlek som är problemet, utan skillnaderna mellan utgifternas och inkomsternas storlek. Efter döden tjänar de flesta av oss inte någonting, men kostnaderna fortsätter alltså att ticka på. Kan man låta ärva sig själv så man får någon möjlighet att betala kalaset tro?

Sapient

(Tidigare publicerat i Tidningen Nu)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: