Brott skriva ut läkemedel?

En vice chefsåklagare i Gävle, Mikael Hammarstrand, har förklarat sig beredd att åtala sjukvårdspersonal som skriver ut p-piller till 14-åringar. Brottet skulle vara att ”främja sexuella övergrepp”.

Jag tror inte det är en slump att denne okunnige åklagare är en man. De som kan något om kroppens hormonsystem, och det är något många kvinnor tvingas lära sig en del om vare sig de vill eller inte, vet att så kallade p-piller framför allt är hormonreglerande läkemedel. Visst råkar det vara så att deras mest använda effekt är att skydda mot oönskade graviditeter, och det är det främsta skälet till att människor ber om dem. Men de är läkemedel.  Man kan behöva äta dem av helt andra skäl – för att den egna kroppen inte lärt sig att hantera hormoncykeln ordentligt och behöver en extern reglering – vilket inte alls är ovanligt just bland 14-åringar.

Men det är befängt på så många andra sätt än så. Det är inte främjande att sälja vapen, knivar eller andra farliga föremål förrän man har anledning att anta att de ska användas att begå brott. Mikael Hammarstrand anser sig ha lagens stöd, men se det har han inte alls det. Det är ingalunda olagligt för 14-åringar att ha sex. Till exempel inte med andra 14-åringar. Men det vara olagligt för äldre personer att ha sex med personer under 15 år (om inte åldersskillnaden är ringa osv.)

Borde inte en vice chefsåklagare ha koll på det?

Inbillar han sig att läkare eller personal på ungdomsmottagningar kan fråga ut ungdomarna om deras sexualvanor hur som helst? Tycker han att det är önskvärt?

Så mycket dumhet det finns i världen…

Edit:

Sven-Erik Alhem och Thomas Bodström har insett samma sak…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: