Majel Barrett-Roddenberry 1932-2008

Vem är den ende skådespelare som medverkat i alla de olika StarTrek-serierna? Nej, om du inte kan svaret så behöver du inte vara förvånad. Majel Barrett har inte fått särskilt mycket uppmärksamhet. I ursprungsserien deltog hon framför allt som den burkiga och stela datorrösten, men också som Nurse Chapel.

Jag har ofta berättat för alla som velat lyssna, och några till, att när Gene Roddenberry dog, så fick han en dödsruna i Journal of Philosophy.  (Det var så jag fick reda på att han dött, för övrigt.) Det är en ära som sällan tillkommer ScienceFiction-författare. Men så var Gene Roddenberry och hans skapelse StarTrek ingen vanlig SF-serie. Den tog ofta upp utmanande och filosofiska frågor.

Och om inte handlingen gjorde det, så kunde enbart rollistan vara utmanande. Nichelle Nichols som spelade Lt. Uhura har berättat om att Martin Luther King jr. bönade att hon skulle stanna i serien, på grund av hennes rollfigurs betydelse som förebild för unga svarta TV-tittare, när hon funderade på att hoppa av.

Majel betydde kanske inte lika mycket för seriens tillkomst och utveckling som Gene Roddenberry. Men å andra sidan förblev hon en konstant i alla de olika seriernas omväxlande persongalleri och miljöer. Och nu finns hon inte mer. Dock kommer hon att kunna höras i den nya StarTrek-filmen (den elfte i ordningen och omväxlande med undertitlarna ”The Frist Adventure” och ”The Future begins”)  med permiär i höst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: