Darwins vånda

Charles Darwin filade på manus till Om arternas uppkomst i ungefär 15 år. Dessförinnan, när han slogs av själva idén, avvaktade han ett par år för att låta den mogna och inte kasta sig huvudstupa in i något. Det dröjde från första inspirationen 1838 hela 21 år till publiceringen.

Att han inte ville bli sammanblandad med den skotske publicisten Robert Chambers och boken Vestiges of the Natural History of Creation var en anledning till den långa förseningen. Robert Chambers var ingen oseriös författare, men hans argument var inte lika sakligt underbyggda som dem Darwin önskade presentera. Han rörde sig mer på samma plan av resonerande och tyckande som meningsmotståndarna inom kyrkan.

När Darwin under våren 1859 korrekturläste sitt slutliga bokmanus kräktes han oupphörligen av nervositet inför vad han skulle röra upp vid publiceringen.

Så förändrade hans bok nästan i ett slag inte bara biologin utan hela världens syn på livets uppkomst. Idag är Darwin en ojämförligt viktig ikon för alla rationalister och humanister. Tyvärr har hans noggrannhet och eftertänksamhet – som var en anledning till hans otroliga genomslag – inte lika många efterföljare.

Jag säger inte att alla idéer behöver 15-20 år på sig för att mogna. Men ibland tycks det alltmer som om redan 15-20 minuter idag är för länge. Tyck, tyck, tyck. Ju mer destro bättre. Hela min skepsis mot bloggande finns där. (Fast jag har ju till slut fallit till föga.) Det snabbt utsagda är sällan det reflekterade och eftertänksamma som behöver sägas.

Festina lente är ett bra motto. Inte bara för att det enligt vissa källor var Julius Ceasars, utan mer för att det betyder att skynda lågsamt. Det som är värt att göras, är värt att göras väl. Det utesluter inte att åsikter ibland måste formuleras snabbt. Men oftast finns det tid för eftertanke om ma bara tar sig den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: